Programma overzicht

Locatie

Garnwerd aan Zee
Hunzeweg 38a
9893 PD Garnwerd
www.garnwerdaanzee.nl

Openingstijden
19.30 uur - 21.30 uur

Vragen of afmeldingen:
info@goudonderwijs.nl

Maandag 25 maart

Close Reading

Dieper graven in teksten voor beter tekstbegrip

De kranten stonden er de afgelopen weken over vol. Het leesniveau van de Nederlandse leerlingen gaat enorm achteruit ten opzichte van de leerlingen uit de rest van de wereld. We bungelen onderaan de ranglijsten en ik kan dit verhaal helaas niet mooier maken.

Maar we kunnen er wel wat aan doen met z’n allen. We hebben heel hard gewerkt, maar misschien hebben we niet de juiste dingen gedaan. Zo is er veel aandacht voor leesstrategieën geweest en hebben we minder bewust gekeken of de inhoud van de teksten wel aansloten bij de interesses en kennis van de leerlingen waaraan je lesgeeft.

Close reading is een manier om actief met teksten om te gaan en dieper te graven in teksten. Dit is geen methode, maar een aanpak om leerlingen achter de werkelijke betekenis van een tekst te laten komen. De werkvormen zijn gebaseerd op zaken die bewezen effectief zijn, zoals meerdere keren lezen van een tekst, aantekeningen maken en praten over teksten. Dit proces start al in de onderbouw door dezelfde werkvormen toe te passen, maar dan heet het close listening omdat de teksten worden voorgelezen. Zonder meteen alle lessen volgens close reading te geven, kan je op deze avond tips krijgen om effectieve interventies in je begrijpend leesles toe te passen.

Tijdens de workshop krijg je meer informatie over de aanpak van close reading en je zal ook zelf een les ervaren. Er is ook genoeg ruimte voor vragen waar jij in je klas tegen aan loopt bij begrijpend lezen, zodat je ongeacht welke methode je volgt de lessen leesbegrip effectiever kan maken.

Margreet Mulder is een enthousiaste onderwijsadviseur met een grote liefde voor taalonderwijs. Taal is immers de basis. Margreet heeft 25 jaar in het (speciaal) basisonderwijs en het VSO gewerkt. Daar heeft ze geleerd dat je als leraar het verschil kan maken voor leerlingen. Leraren bepalen met lesinhoud, relatie en klassenmanagement wat de leerlingen aan bagage meenemen in hun verdere leven. In het speciaal onderwijs moet er actief én creatief met de lesinhoud en didactiek worden omgegaan, maar dat geldt in de vaak ook in het regulier onderwijs. Met haar akte Speciaal Onderwijs en Master Onderwijskunde geeft Margreet theoretische onderbouwingen voor de dagelijkse onderwijspraktijk.

Wil je mee doen? Geef je dan hieronder op.

 

Aanmelden Overzicht opgaven